Hoppa till innehåll

Social- och hälsovårdsministeriet begär utlåtanden om justeringen av minimibeloppen för försäkringsmäklares ansvarsförsäkring

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 30.4.2024 13.19
Pressmeddelande

Social- och hälsovårdsministeriet ber om utlåtanden om utkastet till den regeringsproposition där det föreslås att lagen om försäkringsdistribution och försäkringsbolagslagen ska ändras. Syftet med den ändring som föreslås i lagen om försäkringsdistribution är att uppdatera lagen så att den motsvarar det ändrade direktivet om försäkringsdistribution.

Försäkringsmäklare ska ha en ansvarsförsäkring som är godkänd av Finansinspektionen för ersättande av skador till följd av eventuella fel som försäkringsmäklaren begår i sin yrkesverksamhet. I utkastet till propositionen föreslås det att de minimibelopp för försäkringsmäklares ansvarsförsäkring som anges i lagen om försäkringsdistribution ska justeras. Det föreslås att beloppet av ansvarsförsäkringen ska uppgå till minst 1 564 610 euro per skada och till sammanlagt 2 315 610 euro per år för alla skador. Sidoverksamma försäkringsmäklares ansvarsförsäkring ska till beloppet vara skäligt i proportion till arten och omfattningen av affärsverksamheten inom försäkringsdistribution.

Minimibeloppen av ansvarsförsäkringarna justeras vart femte år i enlighet med direktivet om försäkringsdistribution. Beloppen för den ansvarsförsäkring eller den andra likvärdiga garanti för ansvar som krävs av försäkrings- och återförsäkringsförmedlare ska regelbundet ses över så att man i minimibeloppen för ansvarsförsäkringen kan ta hänsyn till förändringar i det europeiska konsumentprisindexet.

I försäkringsbolagslagen och lagen om försäkringsdistribution föreslås också mindre ändringar av teknisk natur.  

Avsikten är att lagen ska träda i kraft så fort som möjligt.

Utlåtanden ska lämnas in senast den 11 juni 2024.

Mer information

Daniela Fredman, regeringssekreterare, tfn 0295 163 077, [email protected]